مهمترین اصل در تولید محتوا این است که به صورت منظم محتواهای زیاد، با کیفیت و هدفمند تولید کنیم. اگر محتوای ما هدفمند نباشد، ما را به هدف اصلی یعنی بازاریابی محتوا نخواهد رساند. یکی از اصول کاربردی در این زمینه، استفاده از تقویم محتوا است. در این مقاله با مفهوم تقویم محتوا آشنا خواهید شد و بعد از خواندن مقاله با برداشتن قدمهای ساده، تقویم محتوایی خود را تنظیم خواهید کرد.
تقویم محتوا چیست؟
تقویم محتوا یک برنامهریزی مکتوب است که تعیین میکند محتواهای آینده در چه زمانی و کجا منتشر شوند. تقویم محتوا که در زبان انگلیسی به آن content calendar گفته میشود، معمولا شامل محتواهای آینده، فعالیتهای تبلیغاتی برنامهریزی شده و به روزرسانی محتواهای موجود است. با تنظیم تقویم محتوا، شما و تیمتان برای همه فعالیتهای تولید محتوا و بازاریابی برنامهریزی خواهید کرد و هیچ کاری از قلم نمیاُفتد.
چرا داشتن تقویم محتوا ضروری است؟
اگر گاهاً برای سرگرمی محتوا تولید میکنید، احتمالاً به تقویم محتوا نیاز ندارید! اما اگر برای رونق کسبوکار آنلاین خود از بازاریابی محتوا استفاده میکنید، کلید اصلی موفقیت شما سازماندهی و برنامهریزی است. تقویم محتوا به کسبوکار شما کمک میکند تا راحتتر به اهداف بازاریابی محتوا دست پیدا کنید.
به سه دلیل تقویم محتوا به استراتژی بازاریابی محتوا کمک میکند:
- با داشتن تقویم محتوا مطمئن میشوید که همه فعالیتهای مربوط به محتوای شما، واقعاً اتفاق میافتد! اگر در مسیر تولید محتوا بینظم باشید، قطعاً چیزهایی را فراموش خواهید کرد، یا برخی محتواها را کمتر از میزان لازم منتشر میکنید و یا از به روزرسانی محتواهای قدیمی غافل میشوید.
- به عبارت دیگر داشتن تقویم محتوا به شما اطمینان میدهد که چیزی از قلم نیفتاده است.
- وجود تقویم محتوا همکاری با تیم (و یا حتی همکاری با افراد خارج از تیم) را آسان میکند. اگر به تنهایی محتوا تولید میکنید، ممکن است در مراحل اول نیازی به تقویم محتوا نداشته باشید. اما اگر افراد دیگری در تولید محتوا به شما کمک میکنند، باید همه برنامهها را در تقویم محتوا بنویسید. به عنوان مثال میتوانید تقویم محتوا را از طریق google sheets بین همکاران به اشتراک بگذارید تا همه آن را به راحتی ببینند.
تقویم محتوا یک نمای کلی از آینده به شما میدهد. به عنوان مثال وقتی از تقویم محتوا استفاده میکنید، محتوای تکراری منتشر نخواهید کرد و یا محتواهایی با موضوعات مشابه را پشت سر هم منتشر نخواهید کرد. به این ترتیب میتوانید کل استراتژی بازاریابی خود را برای یک یا چند ماه آینده مشاهده کنید.
بخشهای اصلی تقویم محتوا را بشناسید
تقویم محتوا ابزار دارد که در ادامه به آنها خواهم پرداخت. اما واقعیت این است که تقویم محتوا لازم نیست پیچیده باشد. در نهایت وظیفه تقویم محتوا این است که کار را برای شما و تیمتان راحتتر کند. پس شما میتوانید با استفاده از یک تقویم محتوای ساده و Google sheets کار خود را شروع کنید. در ادامه چهار قسمت اصلی که باید در تقویم محتوا وجود داشته باشد را میبینیم:
برنامه انتشار محتوا
مهمترین قسمت تولید محتوا این است که قسمتی از محتواهای آینده را بنویسید و مشخص کنید هر محتوا چه زمانی و از طریق کدام کانال منتشر میشود.
برای برنامهریزی انتشار محتوا از قبل، هیچ بازه زمانی دقیقی وجود ندارد. میتوانید برنامه یک هفته بعد، یک ماه بعد یا حتی یک سال بعد را بنویسید. اما بهتر است جایی برای انعطاف و تغییر برنامه در نظر بگیرید.
پلتفرم
پلتفرم محلی است که تقویم محتوا در آن قرار میگیرد. تولیدکنندگان محتوای انفرادی، بیشترین انعطاف را در انتخاب ابزار دارند. از قلم و کاغذ گرفته تا تقویم گوگل و یا حتی نرمافزاری که قابلیت ایجاد جداول گسترده را دارد. مهمترین نکته این است که برای شما مفید باشد و خودتان با آن راحت باشید. وقتی تنها هستید اصلاً مهم نیست که سایر افراد تقویم محتوای شما را درک میکنند یا نه.
اما برای تیمهای بازاریابی محتوا، قضیه متفاوت است. وقتی به صورت تیمی محتوا ایجاد میکنید، ممکن است افراد زیادی در تولید و انتشار یک محتوا نقش داشته باشند. بنابراین مهم است که هریک از افراد بتوانند وضعیت هر محتوا را ببینند. در غیر اینصورت افراد مدام از هم میپرسند فلان ویدئو در چه مرحلهای است؟ مقاله x را نوشتهاید؟ و … . در واقع تقویم محتوا به روز میشود و در اختیار همکاران قرار میگیرد، حتی اگر همکاران شما به صورت فریلنس (دورکاری) با شما کار میکنند.
برنامه بازاریابی
در تقویم محتوا باید برنامهریزی دقیق برای فعالیتهای بازاریابی محتوا درج شود. چه موقع قرار است ویدئو ما توسط یک اینفلوئنسر تبلیغ شود؟ سوالات مصاحبه پادکستی با آقای x آماده شده است؟ چه موقع قرار است برای مشترکین ایمیل ارسال کنیم؟
ایدههای آینده
در این قسمت لیستی از ایدههای محتواهای آینده نوشته میشود که در حال حاضر روی آنها کار نمیکنید. ایدهای که در هنگام رانندگی یا خوردن غذا به ذهنتان میرسد یا ایدهای که در جلسه طوفان فکری مطرح شده است. با نوشتن این ایدهها هم مغزتان را خالی میکنید و هم ایدهها را فراموش نمیکنید. اگر بخواهید هر بار که ایدهای به ذهنتان میرسد به سراغش بروید، از محتواهایی که در حال آمادهسازی است منحرف خواهید شد. بهترین راه ثبت این ایدههاست.
از ابزارهای تقویم محتوا استفاده کنید
ابزارهایی مخصوص ایجاد، همکاری و مدیریت تقویم محتوا وجود دارد. بسته به تعداد محتواهایی که منتشر میکنید و تعداد افراد تیم، میتوانید یکی از ابزارهای تقویم محتوا را انتخاب کنید. در ادامه چند مورد عالی را معرفی میکنم.
برای اکثر افراد و تیمهای کوچک، احتمالاً محبوبترین گزینه است. رایگان است و برای همکاران مناسب است اما راهاندازی آن زمانبر است.
Microsoft Excel
محیط اکسل برای افراد یک تیم مناسبتر از قبل طراحی شده است.
تقویم گوگل: اگر تولید محتوا را یک نفره انجام میدهید، تقویم گوگل میتواند برای شما کافی باشد.
این تقویم محتوا برای دسترسی یک نفر تا یک مجموعه بازاریابی در شرکتهای بزرگ، برنامهریزی شده است. استفاده از این ابزار توصیه میشود.
با استفاده از این ابزار میتوانید محتواهای رسانههای اجتماعی را به صورت خودکار و در ساعت مشخص، منتشر کنید.
کار با این افزونه خیلی ساده است. از این افزونه برای انتشار خودکار مقالات سایت شما در تاریخ و ساعت مشخص، استفاده میشود.
Basecamp ، Trello ، Slack و Asana
این ابزارها برای مدیریت کارها به کار میروند. با کمی خلاقیت میتوانید از آنها به عنوان تقویم محتوایی نیز استفاده کنید.
پر کردن تقویم محتوا
در این مرحله وارد عمل میشویم. اگر قبلاً تقویم محتوایی نساختهاید، ممکن است این کار برایتان دلهرهآور به نظر برسد. اما وقتی یکبار همه چیز را در تقویمتان مرتب کردید، متوجه خواهید شد که تقویم محتوایی چقدر ساده تکمیل میشود و چقدر میتواند مفید باشد. در ادامه نحوه ایجاد تقویم محتوا گفته شده است:
مرحله اول: لیستی از ایدههای خود تهیه کنید. اگر در مورد موضوعات مختلف محتوا تولید میکنید، میتوانید آنها را دستهبندی کنید، اما این کار اجباری نیست.
مرحله دوم: درباره تعداد دفعات انتشار محتوا تصمیم بگیرید. این تعداد به استراتژی محتوای شما بستگی دارد. اگر تقویم شبکههای اجتماعی ایجاد میکنید، ممکن است روزانه محتوا منتشر کنید. اگر برای وبلاگ تقویم تنظیم میکنید، ممکن است فقط 4 مقاله در ماه منتشر کنید. (میتوانید محتواهای ماهیانه و هفتگی را به صورت جداگانه دستهبندی کنید یا برای وبلاگ و اینستاگرام قسمتهای جدا تعریف کنید).
مرحله سوم: با توجه به تعداد دفعات انتشار محتوا، از لیست ایدههای خود برای پر کردن تاریخها استفاده کنید. در تصویر زیر یک نمونه از تقویم محتوای ساده را مشاهده میکنید.

برای هریک از مراحل تولید محتوا برنامهریزی کنید
اکثر تقویمهای محتوا فقط عنوان محتوا و تاریخ انتشار را در برمیگیرند. اگر شما پروژههای بزرگ تولید محتوا را پیش میبرید، باید تمام مراحل تولید محتوا را در تقویم درج کنید. یعنی برای تولید یک محتوای ویدئویی به جای اینکه فقط عنوان و تاریخ انتشار را بنویسید، در تقویم محتوا بنویسید که چه زمانی متن ویدئو آماده میشود، چه زمانی ضبط میشود، چه زمانی ویرایش میشود و … .
در یک تیم، اغلب محتواها توسط چند نفر تولید میشوند. کار باید به سبک خط مونتاژ انجام شود. به عبارت دیگر یک مرحله نمیتواند شروع شود، مگر در حالتی که مرحله قبلی 100% کامل شده باشد.
به عنوان مثال، فرض کنید میخواهید در یک مقاله از نمودار استفاده کنید. برای رسم این نمودارها لازم است دادهها جمعآوری شود. پس قبل از جمعآوری دادهها نمیتوان نمودار رسم کرد.
این موضوع وقتی با یک تیم کار میکنید، بسیار با اهمیت است. در یک تیم، شما افراد مختلفی را دارید که مسئول انجام کارهای مختلف هستند. تعیین تاریخ برای انجام هر مرحله، میتواند به شما در پیمایش مسیر کمک کند. چطور میتوانیم این برنامهریزی را انجام دهیم؟
مرحله اول: لیستی از انواع محتواهایی که منتشر میکنید، بنویسید. روند کار برای مقالات کوتاه، مقالات جامع، ویدئو، پادکست و … کاملا متفاوت است.
مرحله دوم: مراحل ایجاد هریک از انواع محتوا را بنویسید. به عنوان مثال فرآیند نوشتن مقالات 4 مرحله است: تحقیق کلمه کلیدی، طرح کلی، نوشتن محتوا، طراحی. یا برای تولید یک محتوای ویدئویی باید مراحل “پیدا کردن موضوع، نوشتن فیلمنامه، فیلمبرداری، ویرایش و افزودن گرافیک” طی شود.
مرحله سوم: هر مرحله را به تقویم خود اضافه کنید. اگر تیم دارید، در کنار هر مرحله نام شخص مسئول را یادداشت کنید.
به غیر از محتواهای جدید، موارد دیگر را هم اضافه کنید
تقویم محتوا میتواند برای مواردی بیشتر از برنامهریزی برای تولید و انتشار انواع مختلف محتوا استفاده شود. برای مفیدتر و قدرتمندتر کردن تقویم محتوا میتوانیم موارد زیر را به تقویم محتوا اضافه کنیم:
- بهروزرسانی محتوا. در تولید محتوا خیلی مهم است که مطالب را بهروز نگه دارید. بنابراین برای محتواهایی که ویرایش آنها آسان است (مانند مقالات)، باید تاریخ بهروزرسانیهای بعدی را در تقویم بگنجانید.
- محتواهایی که با استفاده از مصاحبه، مصاحبه پادکستی، Live و … و با هدف بازاریابی محتوا تولید میشوند را در تقویم محتوا قرار دهید.
به این محتوا امتیاز بدین!