اگر تا امروز برای سایتتان مقاله نوشتهاید، حتماً زمان زیادی را به نوشتن هر مقاله اختصاص دادهاید. از طرفی مقالات کاربر پسند، برگ برنده ما در موتور جستجوی گوگل هستند تا با استفاده از آنها مخاطب و در نهایت خریدار جذب کنیم. پس اگر مقالات خوب و کاربردی ننویسید، از دو جهت ضرر کردهاید. هم زمانتان را هدر دادهاید و هم کاربران گوگل را از دست دادهاید.
در این مقاله نکات لازم برای نوشتن مقالهای را که کاربر از خواندن آن لذت ببرد ، گفتهام. پس کافیست همین نکات را رعایت کنید تا کامنتهای مثبت مخاطبینتان را در زیر هر مقاله ببینید.
1. عنوان و مقدمه جذاب بنویسید
اولین چیزی که توجه مخاطب را به متن شما جلب میکند، عنوان مقاله است. پس به اندازه کافی برای نوشتن عنوان جذاب وقت بگذارید. بهتر است عنوان مقاله احساسات مخاطب را درگیر کند و از کلمات جذاب تشکیل شده باشد.
بعد از عنوان، مقدمه مقاله خوانده میشود. شما فقط 15 ثانیه فرصت دارید تا مخاطب را قانع کنید مقاله شما را بخواند. بهترین نوع مقدمه، داستانسرایی است. نوشتن داستان در مقدمه، توجه مخاطب را جلب میکند. در مقدمه از مشکل مخاطب و راهحلتان بگویید. به مخاطب نشان دهید او را درک میکند و از مشکلش اطلاع دارید. مقدمه نباید طولانی باشد.
در مقدمه، کل محتوا را مرور کنید. لازم نیست نکات اصلی را بگویید، فقط کافیست فوایدی که برای مخاطب دارد را ذکر کنید.
2. مقاله قابل اجرا بنویسید
به هیچوجه کافی نیست که مقاله شما آموزنده و یا سرگرمکننده باشد. باید مطالبی را بنویسید که قابل اجرا باشد و مخاطب برای رسیدن به هدفی خاص از مقاله شما استفاده کند. در دنیای امروز مخاطب بیحوصله است. به خصوص خواندن متن، حوصله و انگیزهی زیادی میخواهد. پس اگر حرف مفید و قابل اجرایی برای نوشتن مقاله ندارید، موضوعتان را عوض کنید.
به عنوان مثال، مقالاتی که فرآیندی را به صورت گامبهگام دنبال میکنند، جذابتر هستند. مثلاً اگر شما میخواهید در کمترین زمان ممکن، مقاله بنویسید، خواندن مقاله “راهنمای گامبهگام مقالهنویسی در سایت” برایتان جذاب خواهد بود. چون در این مقاله 8 قدم گفته شده که میتوانید مرحله به مرحله انجام دهید و در نهایت یک مقاله کامل بنویسید.
3. مثال بزنید
حتماً میدانید که در اکثر مواقع، موضوعی که میخواهیم در مورد آن بنویسیم؛ قبلاً در سایتهای دیگر نوشته شده است. چیزی که شما را متمایز میکند، سادگی گفتار و ذکر مثالهایی است که حاصل تجربه شماست. مثال زدن فهمیدن مطلب را برای خواننده سادهتر و دلنشینتر میکند. در اکثر مثالها خواننده میتواند همذاتپنداری کند و در نتیجه بهتر متوجه منظورتان خواهد شد.
4. محتوای خود را به روز نگه دارید
اگر راهحلی که ارائه میکنید، مثالی که میزنید، علمی که در مورد آن صحبت میکنید؛ منسوخ شده باشد، کل محتوای شما را زیر سوال میبرد. به عنوان مثال، در حال حاضر ما در دوران کرونا هستیم. اگر من در مقالهام مثالهایی از کرونا بزنم، بعد از اتمام کرونا این مقاله خارج از رده خواهد بود. یا اگر نکته علمیای در مورد کرونا بگویم و بعد از مدتی نقض شود، باید حتماً در مقالهام آن را تصحیح کنم. در غیراینصورت اعتماد مخاطب نسبت به کل مقاله از بین خواهد رفت.
پس همیشه محتوای مقالاتتان را بهروز نگه دارید. در بک لینکو توصیه شده که حداقل سالی یکبار برگردید و محتوای قدیمی خود را بهروز کنید.
5. از دستور زبان و نگارش مناسب استفاده کنید
مهمترین رکن در مقالهنویسی، ساده نویسی است. طوری بنویسید که خواننده با یکبار خواندن هر جمله، منظورتان را کامل و دقیق بفهمد. محاورهای صحبت نکنید. در محاورهای نوشتن، لحن نویسنده موثر است. در نتیجه خواندن و درک متن سختتر میشود. رسمی بنویسید. رسمی نوشتن به معنی استفاده از کلمات قلمبه سلمبه نیست. دایره واژگانتان را وسیعتر کنید و با کلمات ساده، مطلب را به خواننده منتقل کنید.
جملات کوتاه بنویسید. هرچقدر جملاتتان طولانیتر باشد و از افعال بیشتری استفاده کنید، درک جمله سختتر میشود و گاهی نیاز است مخاطب چندین بار جمله را بخواند. مطمئن باشید مخاطب برای چند بار خواندن جملات مقاله شما وقت نمیگذارد و به راحتی به سراغ مقالات دیگر میرود. پس از نوشتن هر جمله به این فکر کنید که اگر این جمله را حذف کنم در انتقال مطلب مشکلی پیش میآید. بنابراین کلمات و جملات اضافی را که کمکی به انتقال مفاهیم نمیکند، حذف کنید
به منظور خوانایی بهتر، از علائم نگارشی مثل نقطه، کاما، نقطه ویرگول، علامت تعجب و… در جای مناسب استفاده کنید و حستان را به مخاطب منتقل کنید.
6. املای کلمات را چک کنید
حتماً بعد از اتمام مقاله، صحت املای کلمات را بررسی کنید. املای غلط موجب ترسیم یک نویسنده کمسواد در ذهن مخاطب میشود. برای چک کردن املای کلمات و همچنین رعایت نیمفاصله گذاری، میتوانید از ویرایش آنلاین سایت ویراستاران استفاده کنید.
7. زیرعنوانهای مناسب و جذاب بنویسید
مقاله شما باید خوانا باشد. به این منظور باید متن مقاله چند زیر عنوان داشته باشد و از چندین قسمت مجزا تشکیل شده باشد. متن کل مقاله را هدفمند بنویسید. یک موضوع واحد را دنبال کنید و از این شاخه به آن شاخه نپرید. موضوع مقاله را به چند زیرعنوان تقسیم کنید.
در انتخاب زیرعنوانها دقت کنید. زیرعنوانها باید دقیقاً سوال مخاطب باشد تا مخاطب را تشویق به خواندن هر قسمت کند. بین زیرعنوانهای مختلف، به اندازه کافی فاصله بگذارید تا پیدا کردن مطالب برای خواننده راحتتر شود.
8. مناسب مخاطب هدفتان بنویسید
حتما میدانید که یکی از ارکان اصلی موفقیت یک کسبوکار، شناخت صحیح مخاطب است. مقالههایتان را با توجه به شناختی که از مخاطبینتان دارید، بنویسید. قطعا کلمات و لحن شما برای کودکان، متفاوت است با زمانیکه برای پزشکان مینویسید. نه آنقدر بدیهی و ساده بنویسید که مخاطب برای خواندنش وقت نگذارد، نه آنقدر سطح بالا بنویسید که مخاطب چیزی از مقاله شما متوجه نشود.
9. به مقاله خود اعتبار بدهید
برای مقاله خود رفرنس بیاورید. از اعداد و ارقام استفاده کنید و تا جای ممکن برای حرفهایتان دلیل و مدرک ارائه دهید. حتی میتوانید از نقل قول بزرگان و افراد مرجع در حوزه خودتان هم استفاده کنید. این کار باعث میشود خواننده با اطمینان بیشتری مقاله شما را بخواند و به حرفهایتان اعتماد داشته باشد.
10. از بیان تجربیات دست اول خود نترسید!
از بیان نتایج حاصل از تجربیاتتان نترسید. مطالب نوشته شده توسط متخصصان یک حوزه بسیار نادر است. وقتی محتوای شما تجربه واقعی شما را نشان میدهد، اعتماد بازدید کننده به محتوای شما بسیار آسانتر است. چون متوجه میشود نویسنده صرفا مطالب را کپی نکرده و فردی متخصص و باتجربه است. پس به راحتی تجربیاتتان را بگویید و نتیجهگیری خود را صراحتاً بیان کنید.
11. مقاله کوتاه ننویسید
اینکه همیشه تاکید میشود مقالات طولانی با حدود 1000 کلمه بنویسید، به این معنی است که مخاطبین کل مقاله را میخوانند؟ قطعا خیر. افراد کمی تا انتهای مقاله را میخوانند. قصد ما از نوشتن مقاله طولانی این است که به همه سوالات مخاطبین در آن موضوع خاص پاسخ دهیم و هر مخاطبی بتواند جواب سوال مورد نظرش را به راحتی پیدا کند. نوشتن مقالات طولانی به معنی کش دادن مطلب نیست. همانطور که پیشتر هم گفتیم حتی یک جمله بیهوده هم نباید بنویسیم. فقط به شرطی مقالات طولانی مینویسیم که تکتک جملات مفید باشد و مشکلی را از مخاطب برطرف کند.
12. از تصاویر جذاب استفاده کنید
حتما در متنتان از تصاویر مرتبط و تاثیرگذار استفاده کنید. اگر تصاویر درست انتخاب شوند، علاوه بر آسانسازی فهم مطلب، به چشم مخاطب استراحت میدهد. خواندن متن طولانی کار سختی است. با قرار دادن تصاویر مرتبط، این کار را برای مخاطب آسانتر میکنید.
13. مقاله را سازگار با مزاج گوگل بنویسید
اگر نظر بنده را بخواهید، مقالهای که از نظر کاربر جذاب باشد، از نظر موتور جستجو گوگل هم جذاب خواهد بود. چون هدف گوگل چیزی جز رضایت کاربران نیست. اما بهتر است تا حدودی با اصول سئو آشنا باشید و بعد از نوشتن یک مقاله مخاطب پسند، سئو مقاله را بهبود ببخشید. یادتان باشد قرار است مقاله شما را انسان بخواند نه ربات. پس از بهینهسازی بیش از حد خودداری کنید، هرچند موتور جستجوی گوگل هم هر رفتار غیر عادیای را تشخیص میدهد.
14. دعوت به اقدام مناسب بنویسید
هدف اصلی ما از نوشتن مقاله این نیست که بازدید کننده را با عناوین جذاب به سایت بکشیم و با متن کاربرپسند او را در صفحه نگه داریم. هدف اصلی ما تبدیل کردن خواننده به مشتری است. پس حواستان باشد در انتهای مقاله از خواننده بخواهید کاری را انجام دهد. این اقدام لزوماً خرید از شما یا استفاده از خدماتتان نیست. ولی هرچه باشد باید به تعامل مخاطب با شما و در نهایت فروش منجر شود.