اگر شما هم صاحب کسبوکار هستید، حتما دیدهاید آن دسته از رقبا که محتوای ویدئویی تولید میکنند؛ موفقتر هستند. به جرات میتوانم بگویم تولید محتوای ویدئویی از سایر قالبهای محتوا راحتتر است. در این مقاله قدمهای تولید محتوای ویدئویی را توضیح خواهم داد و نکات مهمی برای ویدئو مارکتینگ خواهم گفت. پس اگر میخواهید با تولید محتوای ویدئویی کسبوکارتان را رشد دهید، تا انتهای این مقاله را مطالعه کنید.
محتوای ویدئویی چیست؟
یکی از قالبهای تولید محتوا، ویدئو است. اشکال متداول محتوای ویدئویی شامل ارائههای از پیش ضبط شده (که میتوانند با اهداف گوناگون آموزش، تبلیغات و … تولید شوند)، نظرات مشتریان، وبینار، ویدئوهای زنده (Live)، ولاگ (vlog)، GIFهای متحرک است.
چرا بازاریابی ویدئویی (video marketing) مهم است؟
آمارها نشان میدهد استفاده از ویدئو نسبت به محتواهای دیگر، روزبهروز در حال افزایش است. حتما شما هم تایید میکنید که افراد در روز زمان زیادی را به دیدن ویدئوهای اینستاگرام و یوتیوب اختصاص میدهند. به همین دلیل در بازاریابی محتوا اغلب از ویدئو استفاده میشود.
به عنوان مثال فرض کنید میخواهید روش استفاده از ماشین ظرفشویی را به مخاطبینتان توضیح دهید. به نظر شما این کار با نوشتن متن راحتتر است یا ضبط یک ویدئو؟ مخاطب شما با متن بهتر متوجه میشود چطور با ماشین ظرفشویی کار کند یا با ویدئو؟
وجود جنبههای بصری در ویدئو باعث میشود مطالب خیلی سریعتر و راحتتر به مخاطب منتقل شود. اگر شما هم میخواهید از این فرصت استفاده کنید و محتواهای ویدئویی مؤثر تولید کنید، ادامه مقاله را با دقت بخوانید.
قدمهای تولید محتوای ویدئویی
یک بستر مناسب (Platform) انتخاب کنید
اولین قدم این است که تعیین کنید میخواهید محتوای ویدئویی خود را در کجا منتشر کنید. به عنوان مثال انتخاب شما میتواند اینستاگرام، آپارات، یوتیوب، توییتر، فیسبوک، IGTV اینستاگرام، استوری اینستاگرام و … باشد.
بنابراین قبل از انتخاب دوربین، یا انتخاب موضوع ویدئو، باید تعیین کنید ویدئوی شما در کدام پلتفرم منتشر میشود. البته انتخاب این پلتفرم شانسی و اتفاقی نیست و قطعا باید با استراتژی انتخاب شود.
هر نوع ویدئویی در یک پلتفرم کارایی دارد. مثلا ویدئوهای خام و بدون ویرایش Vlog برای استوریهای اینستاگرام مناسب هستند. اما این ویدئوها اصلا مناسب فضای یوتیوب نیستند. مخاطبین یوتیوب به دنبال ویدئوهای باکیفیت و ویرایش شده هستند.
عکس این موضوع نیز صادق است. استفاده از یک ویدئو حرفهای و تدوین شده، در استوری اینستاگرام غیر طبیعی است.
پس محتوای ویدئویی شما باید بر اساس سیستم عاملی که برای انتشار انتخاب میکنید، تولید شود.
برای انتخاب بستر مناسب انتشار محتوای ویدئویی، سه نکته زیر را در نظر بگیرید:
1. مخاطب هدف شما کجاست؟
بدیهی است که شما باید روی پلتفرمهایی تمرکز کنید که مخاطبین شما بیشترین زمان را در آن میگذرانند. با در نظر گرفتن این نکته، محتوای ویدئویی شما در معرض دید مشتریان بالقوه قرار خواهد گرفت.
2. در هر پلتفرم چه میزان رقابت است؟
برای شروع بهتر است از پلتفرمی استفاده کنید که رقابت کمتری در آن وجود دارد و رقبای شما روی آن کمتر کار کردهاند. البته به شرط آنکه مخاطب هدف شما در آن پلتفرم حضور داشته باشد. به عنوان مثال آموزش کنکور در لینکدین بسیار کم است. اما آیا دانشآموزان از لینکدین استفاده میکنند؟
3. امکانات لازم را دارید؟
همانطور که گفته شد، محتواهای هر پلتفرم با دیگری کمی متفاوت است. پس باید برای ورود به یک پلتفرم امکانات لازم را داشته باشید. مثلا آیا برای شما تولید ویدئوی با کیفیت و طولانی برای یوتیوب امکانپذیر است؟
تمرکز بر پیش تولید
بعد از انتخاب پلتفرم، باید برای تولید ویدئو برنامهریزی کنید. اولین قدم مهم این است که با توجه به هدفی که دارید و پلتفرمی که انتخاب کردهاید، یک زمان حدودی برای ویدئو خود تعیین کرده و موضوع ویدئو را انتخاب کنید. مثلا برای یوتیوب، زمان ویدئو شما طولانیتر از ویدئوهای اینستاگرام خواهد بود.
بعد از آن چهارچوب کلی ویدئو را تعیین کنید. یعنی باید از قبل بدانید چه چیزهایی را در ویدئو میخواهید بگویید. اگر میخواهید نکاتی را در ویدئو بگویید، آنها را یادداشت کنید تا به همه نکات بپردازید و چیزی از قلم نیفتد. اگر بخواهید فیالبداهه صحبت کنید و از قبل در مورد متن ویدئو فکر نکرده باشید، امکان اشتباه گفتن و تپق زدن زیاد میشود. یا حتی ممکن است بیهوده زمان ویدئو افزایش پیدا کند و از حوصله مخاطب خارج شود.
استودیو خود را بچینید
نترسید! منظورم از استودیو هر جایی است که ویدئوهای خود را در آن ضبط میکنید. شما میتوانید ویدئوهای خود را در خانه، پارک یا دفتر کارتان ضبط کنید. یا ممکن است یک استودیو حرفهای را به صورت ساعتی اجاره کنید. در ابتدای کار لازم نیست استودیو شما عالی و حرفهای باشد. منظور از این قسمت این است که باید استودیوی شما قبل از فیلمبرداری آماده شود، در غیراینصورت کار ضبط و ویرایش ویدئوهای شما بیشتر طول میکشد.
مواردی که باید قبل از فیلمبرداری در استودیو چک کنید:
سر و صدا (noise)
وجود صداهای مزاحم یا صدای بیکیفیت، مخاطب را آزار میدهد. در واقع اهمیت صدای ویدئو از تصویر بیشتر است. پس اگر در دفتر کار، خانه یا محیط بیرون ویدئو ضبط میکنید، مطمئن شوید که صداهای مزاحم را به حداقل رساندهاید. در ساعات خلوت روز ضبط ویدئو را انجام دهید. حتما با توجه به بودجهای که دارید، بهترین میکروفن را تهیه کنید تا کیفیت صدای خوبی داشته باشید.
نورپردازی
نور طبیعی برای ضبط ویدئو عالی است. اما همیشه به آن دسترسی نداریم. بنابراین حتما باید با استفاده از تجهیزات نورپردازی، نور محیط را تنظیم کنید و سایهها را به حداقل برسانید. قبل از ضبط ویدئو، نور محیط را تنظیم کنید، چون نور در کیفیت ویدئو شما تاثیر مستقیم دارد.
انعکاس صدا (Reverb)
حذف اکو از صوت، مشکل بزرگی است. سعی کنید اکو و بازتاب صدا را در محیط حذف کنید. اگر بخواهید اکو را با استفاده از نرمافزارهای ویرایش صدا حذف کنید، در کیفیت صدای شما تاثیر منفی خواهد داشت.
اگر در محیطی با انعکاس زیاد ویدئو ضبط میکنید، میتوانید با استفاده از مبلمان، پرده، موکت و فرش انعکاس را به حداقل برسانید. اگر باز هم بازتاب صدا دارید یا استفاده از این وسایل برایتان مقدور نیست، میتوانید از لوازم حرفهای عایق صدا استفاده کنید.
ویرایش ویدئو و تعامل با مخاطب
بعد از ضبط ویدئو، مرحله بعدی ویرایش ویدئو است. علاوه بر اصلاح رنگ، صدا و …؛ باید محتوای ویدئو را هم ویرایش کنید. بطوریکه حداکثر تعامل را با مخاطب برقرار کنید. نوعِ تعامل شما با مخاطب، بستگی زیادی به پلتفرم انتخابی شما دارد. به عنوان مثال اگر در صفحه فرود سایت خود یک ویدئو منتشر میکنید؛ تعامل با ویدئو شما، خرید یا ثبتنام مخاطب در سایت شما است. اما برای ویدئوهای اینستاگرام، بازدید، لایک و کامنت تعامل مخاطب با شما است.
به صورت کلی چند اصل مهم برای افزایش تعامل با مخاطب وجود دارد:
یکنواخت نباشید
با گفتن مثال، ترفند و تکنیک؛ ویدئو را از یکنواختی در بیاورید. اگر فقط نکات را بگویید و به مطالب مهم چاشنی اضافه نکنید، برای مخاطب کسل کننده خواهد بود و به سرعت به سراغ محتوای دیگری خواهد رفت.
از دعوت به اقدام (CTA) استفاده کنید
به صورت واضح از مخاطب بخواهید اقدام مورد نظر شما را انجام دهد. مثلا در ویدئوهای یوتیوب از مخاطب بخواهید شما را دنبال کند یا ویدئوهای مرتبط را ببیند. در اینستاگرام از مخاطب بخواهید نظرش را بنویسد یا محتوای شما را به اشتراک بگذارد.
بیش از حد در مورد فروش صحبت نکنید
در هیچ پلتفرمی، دیدن ویدئوهایی که روی فروش تمرکز کامل داشته باشد، موثر نخواهد بود. اگر میخواهید در بازاریابی ویدئویی موفق باشید، هدف اول شما باید ارائه ارزش به مخاطب باشد.
بهینه سازی برای جستجو در پلتفرمهای مختلف
ویدئو شما در هر پلتفرمی که منتشر شود (یوتیوب، آپارات، سایتتان، اینستاگرام و …)، باید برای جستجوی کاربر بهینه شود و کاربر بتواند ویدئو شما را ببیند. این کار برای هر پلتفرم روش مشخصی دارد.
استفاده از ترفندهای سئو برای گوگل و استفاده از هشتگ در اینستاگرام، مثالهایی از بهینهسازی محتوای ویدئویی شما است. به طور کلی چند نکته برای افزایش بازدید ویدئوهای شما وجود دارد:
1. کلمات کلیدی متداول در حوزه خود را پیدا کنید
در هر کسبوکاری که هستید، مخاطبین شما به دنبال یادگیری در مورد موضوعاتی خاص هستند. آن موضوعات را پیدا کنید و کلماتی که مخاطبینتان جستجو میکنند را بیابید. مثلاً برای گوگل میتوانید با استفاده از ابزارهایی مثل Google Keyword Planner اصطلاحاتی را پیدا کنید که مردم قبلاً برای پیدا کردن ویدئوهای حوزه شما جستجو کردهاند.
2. بهینهسازی عناوین
عنوان در واقع خلاصهای از کل ویدئو شما است. به همین دلیل در اکثر سیستمعاملهای ویدئویی، عنوان بسیار مهم است. مهمترین کلمات کلیدی مرتبط با ویدئو خود را در عنوان ذکر کنید. تا جای ممکن عناوین جذاب بنویسد تا مخاطب را به دیدن ویدئو شما ترغیب کند.
3. از کلمات کلیدی استفاده کنید
کلمات کلیدی مهم را در توضیحات و برچسب قرار دهید.
محتوای ویدئویی خود را بازآفرینی کنید
همانطور که گفته شد، پلتفرمها با هم متفاوت هستند. اما با در نظر داشتن این تفاوتها، میتوانید ویدئوهایتان را در پلتفرمهای مختلف منتشر کنید. همانطور که در مقاله بازآفرینی محتوا توضیح دادهام، شما میتوانید یک نکته مهم و کوتاه را از دل محتوای ویدئویی یوتیوب خود بیرون بکشید و از آن برای تولید ویدئو در اینستاگرام استفاده کنید. پس میتوانید با رعایت نکات هر پلتفرم، محتواهای ویدئویی خود را بازآفرینی کنید.