یکی از محتواهایی که باید در سبد محتوایی هر تولیدکننده محتوا وجود داشته باشد، پادکست است. تمایل به پادکستها روز به روز در حال افزایش است. پس اگر در کار تولید محتوا جدی هستید و میخواهید به نتیجه مورد نظرتان برسید، باید تولید پادکست را جدی بگیرید. در این مقاله بعد از تعریف پادکست، گامهای تولید پادکست را به صورت کامل بیان خواهم کرد.
پادکست چیست؟
پادکست تولید و انتشار محتوا در قالب صوت است. پادکستها معمولاً به صورت مجموعهای از اپیزودها منتشر میشوند. پادکستها میتوانند به صورت دانلودی باشند یا به صورت آنلاین پخش شوند.
آیا پادکست همان فایل صوتی است؟
تفاوت پادکست با فایل صوتی این است که پادکست از مجموعهای از فایلهای صوتی (اپیزودهای مختلف) تشکیل شده است و به صورت سریالی از طریق یک سایت یا اپلیکیشن منتشر میشود. این سایت یا اپلیکیشن معمولاً قابلیت عضو شدن دارد.
چرا تولید پادکست مهم است؟
چرا باید پادکست را به عنوان بخشی از بازاریابی محتوا در نظر بگیریم؟
- محبوبیت پادکستها روز به روز در حال افزایش است و تمایل مخاطبین به استفاده از پادکست در حال رشد است.
- مخاطبین پادکست بسیار با ارزش هستند. در اغلب اوقات این مخاطبین افراد جوان هستند که مصرف کنندگان ایدهآل محتوا محسوب میشوند. این مخاطبین هدفمند هستند و با احتمال بیشتری مشتری ما خواهند بود.
- برای هر نوع پادکست مخاطبین nich و خاصی وجود دارد. اگر ایدهای برای ضبط پادکست دارید، احتمالاً مخاطبی برای آن وجود دارد. لازم نیست پادکست شما مشابه پادکستهایی که قبلاً تولید شده باشد، گاهی شکستن قالبهای قبلی و ایده جدید، منجر به پادکستهای بسیار محبوبی خواهد شد.
- تبلیغات پادکست ارزان است و میتواند ابزار خوبی برای تبلیغ شما و محتوایتان باشد. گاهی یک پادکست کاربردی بین مخاطبین به اشتراک گذاشته میشود و منجر به افزایش آگاهی از برند (که در مقاله بازاریابی محتوا توضیح دادیم) خواهد شد.
- دعوت شما به عنوان مهمان در یک پادکست، منجر به جذب مخاطب جدید میشود. این کار برای شما خیلی راحت است. چون به آمادگی کمتری نسبت به سایر محتواها احتیاج دارید و فقط در مورد چیزهایی که میدانید از شما سوال میشود.
مراحل تولید پادکست
1. هدفی برای پادکست خود انتخاب کنید
اولین قدم در تولید پادکست، تعیین هدف کلی است. هدف پادکست شما آموزش است؟ این پادکست آموزشی قرار است رایگان توزیع شود یا هدف کسب درآمد دارد؟ یا پادکست شما به منظور سرگرمی مخاطب تولید میشود؟
تعیین کلی هدف به شما کمک میکند برای مراحل بعدی راحتتر تصمیم بگیرید. به عنوان مثال ممکن است پادکست شما به منظور تکمیل یک محتوای ویدئویی و برای ایجاد روابط قویتر با مخاطبین فعلی شما طراحی شود یا هدف شما جذب مخاطبین جدید باشد.
پس محتوای پادکست، طول زمانی، لحن شما و … با توجه به هدف شما تعیین میشود. پس خیلی مهم است که در ابتدای کار هدف را تعیین کنید.
2. موضوع برای پادکست انتخاب کنید
موضوع پادکست باید به اندازه کافی جامع باشد و چند قسمت را در برگیرد. برای موضوعی که انتخاب کردهاید باید مخاطبینی وجود داشته باشد. لازم نیست تعداد مخاطبین آن موضوع زیاد باشد. اگر قبل از شما 100 پادکست درباره موضوع مورد نظر شما تولید شده است، چگونه میتوانید متمایز و برجسته شوید؟ باید در ابتدای کار روی موضوعی فوقالعاده خاص تمرکز کنید (انتخاب nich مناسب). به عنوان مثال ممکن است پادکستهای زیادی در مورد ورزش وجود داشته باشد، اما شما روی مخاطبین یک رشته خاص مثل تنیس تمرکز کنید.
3. برای پادکست خود قالب انتخاب کنید
قالبهای مختلفی برای تولید پادکست وجود دارد:
مجری به تنهایی، مجری و یک یا چند میزبان، بحث محور، گفتن ترفندها و استراتژیها، مصاحبه (چه حضوری و چه از راه دور)، اپیزودهای (قسمتهای) مستقل، پادکستهای سریالی با یک هدف کلی
در یک پادکست لزوماً نباید از یک قالب استفاده کنید. میتوانید قالبهای مختلف را آزمایش کنید تا بهترین قالب را پیدا کنید.
4. چارچوب محتوای پادکست را تعیین کنید
بعد از تعیین هدف، قالب و موضوع، وقت آن است که تعیین کنید در پادکست چه موضوعاتی را قرار است بیان کنید. به طور کلی برای پادکست درست نیست که متن را به صورت کامل بنویسید! اما باید به صورت تیتروار بنویسید که میخواهید در مورد چه موضوعاتی صحبت کنید و چارچوب کلی پادکست را تعیین کنید.
5. برای پادکست خود اسم انتخاب کنید
نامگذاری پادکست بیشتر هنری است تا علمی! اما نامی که انتخاب میکنید باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- کوتاه و جذاب
- درک آسان
- توصیف کننده محتوای پادکست
6. برای ضبط و انتشار پادکست برنامهریزی کنید
- تعیین کنید که چند وقت یکبار پادکست منتشر میکنید. مشابه مقالهنویسی، برای تولید پادکست هم خیلی مهم است که به صورت منظم پادکست منتشر کنید و به برنامه تعیین شده پایبند باشید. حتی اگر یک بار در ماه پادکست تولید میکنید.
- پیشنویس پادکست را بنویسید. اگر در پادکست ، به آموزش میپردازید، نکات کلیدی را مشخص کنید. اگر پادکست شما مبتنی بر مصاحبه است، سوالات را بنویسید.
- برنامه پادکست خود را در تقویم محتوا قرار دهید.
7. تجهیزات خود را آماده کنید
بسیاری از افراد پادکستهای حرفهای تولید میکنند. ما فقط کیفیت فعلی پادکستهای آنها را میبینیم و از تجهیزات اولین پادکست آنها هیچ اطلاعاتی نداریم! بسیاری از افراد در ابتدای کار به دنبال خرید یک میکروفون عالی هستند. آیا داشتن تجهیزات، به کیفیت و افزایش موفقیت پادکست کمک میکند؟ بله قطعا کیفیت صدا خیلی مهم است. اما هیچ میکروفون یا نرمافزاری نمیتواند کار محتوای با کیفیت را برای پادکست شما انجام دهد. در هنگام خرید تجهیزات موارد زیر را در نظر بگیرید.
- اگر برای شروع هیچ بودجهای ندارید، میتوانید اولین پادکستها را با موبایل یا لپتاپ و هندزفری ضبط کنید.
- اگر میخواهید کیفیت صدای بهتری داشته باشید، میتوانید از انواع میکروفونها یا دستگاههای ضبط صدا استفاده کنید. میکروفونها تنوع بالایی دارند و با توجه به بودجهای که دارید میتوانید از میکروفونهای یقهای مثل میکروفون BOYA، میکروفونهای بی سیم مثل میکروفون RODE، یا میکروفونهای رومیزی استفاده کنید.
- با توجه به محیطی که در آن ضبط میکنید، ممکن است به پنلهای آکوستیکی نیاز داشته باشید تا صدا را جذب کند و انعکاس صدا (reverb) رخ ندهد. اگر نمیخواهید هزینه پرداخت کنید، میتوانید با استفاده از پرده، پتو، موکت و … انعکاص صدا را از بین ببرید.
8. پادکست را ضبط و ویرایش کنید
نرمافزارهای مختلفی برای ضبط صدا وجود دارد که در اکثر آنها ویرایش صدا را هم میتوان انجام داد. بهترین نرمافزار ضبط و ویرایش صدا Adobe audition است.
سعی کنید در هنگام ضبط شرایط خوبی برای ضبط صدا فراهم کنید و روی صدا افکتهای کمتری بگذارید تا صدا حالت طبیعی خود را حفظ کند. شما میتوانید برای صدای ضبط شده موسیقی زیر صدا و افکتهای صوتی مختلف قرار دهید و این کار به قالب و سبک پادکست مورد نظر شما بستگی دارد.
در آخر با استفاده از نرمافزارهای مختلف، میتوانید روی صدای ضبط شده مشخصات خود و پادکست را قرار دهید.
پادکست ضبط شده را میتوانید در سایت خود، سایتهای انتشار پادکست مثل شنوتو، ناملیک، تهران پادکست و … ، شبکههای اجتماعی منتشر کنید و یا برای انتشار پادکستهایتان اپلیکیشن طراحی کنید.
شما برای ضبط و انتشار پادکست اقدام کردهاید؟ لطفا مشکلات خود در این زمینه را در قسمت نظرات بنویسید.